ליקויי ראייה

שלושת הליקויים השכיחים של חדות הראיה בילדים והטיפולים עבורם:

נדון בסיבות: לקוצר ראיה, רוחק ראיה ואסטיגמציה והחשיבות הרבה באבחון מוקדם של הבעיות האופטיות הללו עוד בגיל 12-6 חודשים לחיי הנבדק/ת. לפנינו כתבה על בעיות הראיה השכיחות ביותר בילדים/ות, אופן האבחון והפתרונות לכך.

חדות ראיה טובה מושגת כאשר הדמות אליה אנו צופים נמצאת במוקד הראיה של גלגל העין. על פני הרשתית במרכז הראיה (המקולה). היכולת האופטית (רפרקציה) לראיה תקינה תלויה ב- 2 מרכיבים של העין: הקרנית והעדשה. לכן הפרעה במרכיב אחד או בשניהם פוגעת בחדות הראיה (והתפתחותה בילדים/ות) ועלולה לגרום לחוסר תפקוד ראייתי חלקי או מלא והתפתחות של פזילה ו/או עין עצלה. יש להקפיד בילדים על  גילוי וטפול בכל בעיית ראייה כבר מגיל 6-12 חודשים. בכתבה שלפנינו נתייחס לשלושת הליקויים השכיחים ביותר: קוצר ראייה, רוחק ראייה, אסטיגמטיזם והשילובים בניהם.

קוצר ראייה

בעת מצב של קוצר ראייה העין ארוכה מהרגיל ולכן קרן אור נשברת וממוקדת לפני מוקד הראיה (הרשתית) של העין. על כן נפגעת הראיה לרחוק והדמות המתקבלת הינה מטושטשת. שיעור נפיצות תופעה זאת הינה בין 2%-5% בילדים ועולה בשכיחותה עם השנים עד גיל 18 שנים. הגורמים בעיקר לכך בעיקר תורשתיים אך התופעה שכיחה אצל פגים בעיקר באלו המטופלים ע"י טיפולי הקפאת הרשתית ההיקפית או עם אפליקצית לייזר. גורמים נוספים הינם שוני מבני של ארובת העין עם פחיסות גלגל העין, לאחר ניתוחי תיקון של היפרדות רשתית או בגלל גורמים סביבתיים כגון: בעת שהייה ממושכת בחלל סגור.

ליקויי ראייה

רוחק ראייה

זהו מצב בו קרן אור נשברת וממוקדת אחרי הפוקוס של גלגל העין (הרשתית) כאשר העין קצרה מהרגיל. הביטוי הקליני לכך טשטוש הראיה לרחוק וקרוב. הגורם ללקות זאת הינה תורשתי, מחלות וניתוחי עיניים או שינויים במבנה ארובת העין.

אסטיגמטיזם (צילינדר)

אסטיגמטיזם משמעו שהכוח האופטי של הקרנית שונה במישורים השונים שלה. הביטוי הקליני לכך טשטוש הראיה לרחוק וקרוב. אי טיפול בכך יכול לגרום לעין עצלה בילדים/ות. הגורמים לתופעה זאת הינם תורשתיים, מחלות הקרנית ופציעות במקטע הקדמי והאחורי של העין.

אבחון בליקויים האופטיים הללו בגילאים צעירים

יש לבדוק התשבורת של עין כבר בגיל 6-12 חודשים לחיים. ברור שבדיקות אלו כאשר הילד עדיין לא מדבר הינו אתגר לבודק ודורש מיומנות רבה של רופא/ת העיניים לילדים. הדבר חשוב ביותר למניעת הופעת עין עצלה, פזילה או ליקוי תפקודי נרחב של מערכת הראיה.

אופן הבדיקה

בשלב ראשון מזליפים טיפות עיניים מיוחדות שמרחיבות את האישון ומשתקות זמנית את סיבי השריר שמחזיקים את העדשה (ניטרול האקומודציה).  בשלב השני מתבצעת הבדיקה עם מכשיר בשם: רטינוסקופ הזורק אלומות אור לכיוון גלגל העין והרשתית. הרשתית משמשת כעין מראה המחזירה את קרני האור. כיוון חזרת קרניים נצפה בעזרת חריר קטן הנמצא בראש הרטינוסקופ. על פי כיוון חזרת קרני האור ניתן לזהות את סוג הליקוי האופטי. בגיל 3 שנים ומעלה ניתן גם לבדוק את הליקוי האופטי בעזרת מכשיר הריפרקטומטר האוטומטי. בילדים ובוגרים יותר ניתן לאבחן את חדות הראיה בעזרת לוחות סנלן בהם ניתן להשתמש עם ציורי צורות, אותיות ו/או מספרים.

אבחון בליקויים האופטיים בגילאים צעירים

הטיפול בליקוי האופטי

הטיפול מתבצע בעזרת עדשות אופטיות למשקפיים לילדים/ות. מגיל 13 שנים ומעלה ניתן לשפר את חדות הראייה גם בעזרת עדשות מגע. ברור שהדבר דורש אחריות רבה מצד הילד והוריו. מגיל 18 שנים ואילך אפשר לעבור ניתוח להסרת משקפיים במגבלות המתאימות. יש לציין כי לא בכל מקרה של ליקוי אופטי של העיניים ניתן לבצע ניתוח להסרת המשקפיים האופטיות. פעמים רבות המשקפיים האופטיים משמשים גם לתיקון הפזילה בנוסף לתיקון האופטי.

Call Now Button